روانشناسی ترید و تحلیل تکنیکال و فاندامنتال
روانشناسی ترید و تحلیل تکنیکال و فاندامنتال
درک بازارهای مالی با تأثیر پذیری آنها از یک روانشناسی جهانی آسان تر خواهد بود .همانطور که میدانید تحلیل فاندامنتال برای همه تریدر ها امری ضروری است، در همین رابطه این قانون طلایی را به ذهن بسپارید : وقتی دیگران می ترسند بخرید و وقتی دیگران دچار طمع شدند بفروشید . این یعنی بر اساس اصول روانشناسی ترید احساسات بازار را در هر لحظه درک کنیم و حالت های ایده آل برای سقف و کف ها را پیدا کرده و معامله کنیم.

تحلیل تکنیکال و روانشناسی ترید
و اما در رابطه با تحلیل تکنیکال نیز اصول روانشناسی ترید می تواند کمک کننده باشد. برای درک این موضوع می توانید چرخه های قبلی بازار را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهید با مرور این چرخه ها می توانید تشخیص دهید که روانشناسی کلی بازار چگونه تغییر کرده است و بر اساس این تحلیل ها سودآورترین تصمیمات را بگیرید.
درک اتفاقات گذشته بازار با اصول روانشناسی ترید کار دشواری است اما پیش بینی آنچه در آینده در بازار اتفاق خواهد افتاد بسیار دشوارتر است .
بسیاری از سرمایه گذاران با استفاده از اصول تحلیل تکنیکال روند آینده بازار را پیش بینی می کنند .
تحلیل تکنیکال ابزارهایی دارد که میتوان از آنها برای سنجش وضعیت روانی لحظهای موجود در بازار استفاده کرد.

به عنوان مثال در مورد شاخص قدرت نسبی یا rsi صحبت می کنیم این شاخص می تواند نشان دهد که یک سهم در این لحظه به دلیل احساسات به شدت مثبت بازار به عنوان مثال احساساتی مثل حرص و طمع بیش از حد در خرید اشباع شده قرار دارد، یا مثال دیگر از یک شاخص دیگر به نام شاخص MACD که می تواند برای تشخیص مراحل مختلف روانشناختی در یک چرخه بازار استفاده شود .به طور خلاصه رابطه بین خطوط این شاخص می تواند نشان دهد که بازار و روند آن در حال تغییر است ، به طور مثال نیروی خرید در حال ضعیف شدن یا قوی شدن است.
سرمایه گذاران بر این باور هستند که روانشناسی بازار واقعاً وجود دارد و تاثیر بسیار زیادی بر اقدامات معاملاتی دارد ، اما با این حال از عهده غلبه بر این احساسات ، حتی اگر آنها را درک کنند، بر نمی آیند . پس یک تریدر علاوه بر تحلیل های لازم ، در حال دست و پنجه نرم کردن با احساسات جهانی حاکم بر بازار و احساسات شخصی خود نیز هست.
سوگیری ها یا خطاهای شناختی در معاملات
سوگیری های شناختی یا (Cognitive bias) باعث تصمیمات غیر منطقی انسانها می شود . این الگو ها هم تریدر ها و هم روند بازار را به شدت تحت تاثیر قرار می دهند. چند نمونه رایج از سوگیری ها را با هم بررسی کنیم.

چند نمونه رایج عبارتند از:
سوگیری تأییدی (Confirmation bias)
سوگیری تاییدی(Confirmation bias) در واقع تمایل ما به تایید بیش از حد اطلاعاتی است که اعتقادات و نظرات پیشین ما آنها را تایید می کند ، در حالی که به راحتی اطلاعاتی که برخلاف آنهاست را نادیده می گیریم و رد میکنیم. به عنوان مثال تریدر ها در بازار صعودی تمرکز بیشتری روی اخبار مثبت دارند در حالی که از اخبار بد یا علائمی که نشان میدهد روند بازار در حال تغییر است چشم پوشی می کند!

ضرر گریزی (Loss aversion)
سوگیری ضرر گریزی(Loss aversion) به طور طبیعی تمایل ما به ترس از شکست بیشتر از لذت سود است حتی اگر سود یکساله بیشترین استفاده میشود، به عبارت دیگر درد از دست دادن و ضرر کردن دردناک تر از لذت به دست آوردن و سود کردن است ! این موضوع ممکن است باعث شود که تریدرها فرصت های خوبی را از دست بدهند.
اثر برخورداری یا مالکیت (Endowment effect)
سوگیری مالکیت (Endowment effect)در واقع بیانگر تمایل بیش از حد افراد برای ارزش گذاری روی چیزهایی است که متعلق به آنهاست فقط و فقط به این دلیل که مالک آنها هستند. به عنوان مثال تریدری که چند سهم از ارزهای دیجیتال دارد به احتمال زیاد معتقد است که ثروت او بیشتر از هر فرد دیگری در این بازار هاست و سهم های وی فقط مستعد رشد هستند و به هیچ وجه دچار زیان نمیشوند.
دیدگاهتان را بنویسید